;

Zeleninová fašírka

Zeleninová fašírka

Kedysi dávno som si teda veľmi rada dala takú fašírku z mekáča, zvanú čízburger. Ale kedže som dosť skoro zistila aká výživná potravina to je, tak som to aj čoskoro prestala jedávať. Ja to neviem jesť, keď už viem, čo tam je, ako sa to vyrába. Môže to byť akokoľvek chutné, zrazu to pre mňa neexistuje. A tak ma napadlo, že sa dnes vrátim do svojich detských čias a pochutnám si opäť na fašírke. S tým rozdielom, že táto je bez pocitu viny, zdravá a chutná.

Prísady

  • 1 1/2 šálky šampiňónov
  • 1 1/2 šálky posekanej mrkvy
  • 1 šálka namočených slnečnicových semien
  • 1/2 šálky sušených paradajok
  • 1/4 šálky mletého ľanu
  • hrsť čerstvého kôpru (alebo 1/2 ČL sušeného)
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 1 ČL koriandra
  • 1/2 ČL himalájskej soli

Postup

Slnečnicové semená namočíme aspoň na 2 hodiny. Ideálne cez noc, alebo ich dáme naklíčiť. Tým len zvýšime ich výživovú hodnotu. Do kuchynského robota (S nôž) dáme všetky prísady a takmer najemno mixujeme. Nejakú štruktúru tam chceme mať, takže nie úplne dohladka, len tak, aby to bolo riadne posekané a hmota držala pokope. Ochutnáme a keď sme spokojní s výsledkom, vytvarujeme fašírky a dáme sušiť na 6-8 hodín do sušičky na 42 stupňov, alebo von na slnko. Po 2 hodinách otočíme fašírku na druhú stranu a sušíme ďalej. Môžeme sušiť aj menej aj viac, podľa toho ako ich chceme mať chrumkavé.

Tip:

Na dochutenie môžete pridať aj cesnak, citrónovú šťavu, či iné korenie podľa vašej chuti. Odporúčam radšej trošičku menej soli, keďže sa fašírka suší, na záver to bude pôsobiť o niečo slanšie. Ideálne sa hodí k orechovým syrom a zelenine.