;

Ovos s hnedou šošovicou, kapustou a tofu

Ovos so šošovicou, kapustou a tofu

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 30 minút

  • 1 šálka nahého ovsa (pšeno pre bezlepkovú verziu)
  • 1 šálka uvarenej šošovice
  • 1 biele tofu (ak nechcete sóju, robi plátky, alebo vynechajte)
  • 1 šálka bielej kapusty
  • 1/2 šálky listovej zeleniny (špenát, kel, brokolica)
  • 1 pl sójovej omáčky
  • 1 čl rímskej rasce (alebo obyčajnej)
  • 1/2 čl sušeného zázvoru
  • 1 pl olivového oleja

Postup: 

V hrnci spolu uvaríme ovos a šošovicu. Varia sa približne rovnako, okolo 30 minút. Ideálne namočiť večer predtým do vody a na druchý deň sú obe uvarené za polovičný čas. Na panvici na oleji opražíme kapustu s korením a po 5-7 minútach pridáme biele tofu pokrájané na kocky. Po pár minútach vypneme a primiešame špenát. Ak použijeme kel, pridajte hneď na začiatku s kapustou, aby zmäkol.

Tip:

V lete namiesto špenátu môžete použiť akúkoľvek čerstvú listovú zeleninu už priamo na tanier, kde to spolu všetko premiešate. V zime sú možnosti obmedzené a tak ak nemáte dobrý zdroj špenátu, tak aj iné zelené ako fazuľové lúsky, či brokolica sa dá použiť. Fazuľové lúsky odporúčame uvariť, brokolica môže byť aj surová, bude to chrumkavejšie.

Dobrú chuť!

Hrachový krém s cviklou a cícerom

Na prvý pohľad taká zvláštna kombinácia, ale stačí, ak raz ochutnáte. Cvikla sa varí samostatne, čiže ak ju bytostne nemusíte, tak ju jednoducho vynecháte. Čo však máme odskúšané je, že aj tí čo ju neradi, im v tejto polievke chutila. Je to znovu strukovinová polievka, bojíte sa ostreľovania sa navzájom? Nemusíte. Pri tomto stravovaní, sa to časom upraví. Je na to niekoľko štúdií a my sme toho dôkazom. U nás strukoviny jeme na kilá. A črevné pohyby, či plyny sú vrámci normy. Nikoho nenafukuje. Dôležitá je okrem namáčania aj kombinácia, s čím tie strukoviny jeme. A čím jednoduchšie, tým lepšie.

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút (s chystaním vopred)

  • 2 šálky zeleného hrachu (čerstvého alebo mrazeného)
  • 2 šálky rastlinného mlieka (sójové, ovsené, mandľové, špaldové)
  • 1 stredná cvikla
  • 2 šálky uvareného cíceru
  • 1 cibuľa
  • 1 čl čiernej soli
  • 1/2 čl mletej rasce
  • štipka mletého čierneho korenia
Hrachový krém s cviklou a cícerom

Postup:

Večer predtým namočíme cícer do vody, ráno vodu zlejeme a v malom hrnci varíme so soľou domäkka. V druhom hrnci uvaríme hrach s cibuľou, soľou a korením. Na záver zmixujeme dohladka, postupne prilievame rastlinné mlieko, kým z toho vznikne krém. Medzitým v inom hrnci uvaríme cviklu v troche vody, so soľou a mletou rascou. Naložíme polievku, na záver k tomu pridáme uvarenú cviklu a cícer podľa chuti.

Tip

Keď je strukovina vopred namočená a zlejeme potom vodu, nik nemá s tým spojené tak známe tráviace ťažkosti. Stačí si na to večer spomenúť, ja niekedy šuchocem aj o deviatej večer, keď sypem strukovinu do misky, aby sme mali na ďalší deň k obedu.

Dobrú chuť!

Jablkovo-ovsená kaša s datľami a orechovým maslom

Náš momentálny favorit, čo sa týka raňajok. Rýchle, krémové, nebíčko v papuľke, niekedy si ho spravíme dokonca ako dezert. Parádne zasýti, ale to nastrúhané jablko tieto raňajky fajnovo odľahčí. Datle sa pekne rozvaria a poslúžia ako sladidlo, vôbec to netreba prisladiť, je to sladké akurát. Je radosť začínať deň s takýmito raňajkami.

Prísady:

Počet porcií: 2 akurát, čas prípravy: 4 minúty, čas varenia: 7 minút

  • 6 pl jemných ovsených vločiek
  • ¾ šálky vody
  • 1 postrúhané väčšie jablko
  • 1 čl mletej škorice
  • štipka kardamómu
  • ¼ šálky pokrájaných datlí (10ks)
  • 2 čl orechového masla (tahini, arašidové, mandľové)
Jablkovo-ovsená kaša s ďatlami a orechovým maslom

Postup:

Do hrnca nalejeme vodu a pridáme všetky ostatné suroviny okrem orechového masla. Miešame, keď začne kaša vrieť, znížime oheň a miešame, až nádherne zhustne. Ak chceme redšiu kašu prilejeme ešte vodu. Varíme okolo 5-7 minút potom vylejeme kašu do misiek, pridáme 1 čl orechového masla do každej misky a podávame. My podávame tahini, lebo je to sezam nabitý vápnikom okrem iného a navyše chutí dokonalo.

Ovsené vločky môžeme zameniť za pšenové a pohánkové a máme bezlepkovú kašu.

Tip

Ak máte chuť na zmenu, tahini môžete zameniť za iné orechové maslo, či namiesto jablka dať hrušku.

Dobrú chuť!

Pečené krekry z olejnatých semien

Pečené krekry z olejnatých semien

Prísady: 

Počet porcií: 1 plech, čas prípravy: 5 minút, čas pečenia: 15 minút

  • 4 pl čerstvo pomletého ľanu
  • 3/4 šálky pomletých ovsenych vločiek na múku
  • 1/2 šálky (slnečnice, tekvicových semien)
  • 3 pl lahôdkoveho drozdia
  • 1/2 čl čiernej soli
  • 1/3 šálky vody
  • 1/4 čl mletej sladkej papriky
  • 1/4 čl mletej rasce

Postup: 

Zapneme rúru na 180 stupňov. Všetko spolu zmiešame, dáme na plech a vyvaľkáme 3-4 mm plát. Ako to najjednoduchšie vyvaľkať? Na papier na pečenie dáme hmotu, na to dáme ďalší papier na pečenie a vaľkáme. Potom takto vyvaľkané cesto preložíme na plech a dáme preč vrchný papier na pečenie. Jemne pokrájame plát podľa chuti, my krájame na krekry s veľkosťou 2×4 cm, aby sa to nelámalo a nebolo zas príliš veľké. Dáme piecť na 10-15 minút, podľa toho ako nám pečie rúra. Aby ste mali istotu, že sa hmota neprilepí na papier na pečenie, môžete potrieť papier olejom. Ak chcete extra chrumkavé krekry, odporúčame piecť na 120 stupňoch okolo 30-40 minút.

Tip

Dá sa to ozvláštniť rôznym korením, ako majoránka, oregano, tymián, či rozmarín.

Dobrú chuť!

Kapustová polievka so šošovicou a mrkvou

Kapustová polievka so šošovicou a mrkvou

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút

  • 1 šálka bielej kapusty
  • 1 šálka oranžovej šošovice
  • 2 mrkvy
  • 1/2 šálky hokaido tekvice
  • 1 čl mletej rímskej rasce (ak vám nechutí, tak obyčajnej mletej rasce)
  • 1 čl čiernej soli
  • 1 čl kurkumy (čerstvej alebo sušenej)
  • 1/8 čl mletého horčičného semena (áno, opäť sulforafán:))
  • štipka čierneho mletého korenia

Postup:

Vo väčšom hrnci uvaríme nadrobno nakrájanú zeleninu so šošovicou, soľou a korením. Podlejeme 1 šálkou vody, keď sa uvarí, prilejeme ešte vodu, aby zelenina plávala vo vode. Môžeme ešte dochutiť lahôdkovým droždím, umeoctom, či miso pastou a nezabudneme posypať horčičným semenom.

Tip

Rímska rasca dodá tejto polievke takú exotickú chuť, ale ak je pre vás príliš výrazné toto korenie, zameňte ho za klasickú mletú rascu.

Dobrú chuť!

Šalát coleslaw s pečenými krekrami

Prísady: 

Počet porcií: 2 porcie, čas prípravy: 10 minút

  • 1 šálka nastrúhanej červenej kapusty
  • 1 šálka nastrúhanej bielej kapusty
  • 1 postrúhaná mrkva
  • 3 pl vegan majonézy spak (dostať bežne v tescu)
  • šťava z ½ citróna
  • ½ čl čiernej soli
  • štipka čierneho korenia

Postup: 

Všetko spolu zmiešame a necháme pár minút odstáť, aby zelenina zmäkla. Môžeme podávať ako hlavné jedlo s krekrami, kváskovým či plnozrnným chlebom, plackami, či ako prílohu k hlavnému jedlu.

Tip

Ak chcete spraviť nízkotučnú verziu, odporúčame zmixovať biele tofu s rastlinným mliekom, dochutiť čiernou soľou.

Dobrú chuť!

Pohánkovo-banánové palacinky

Pohánkovo-banánové palacinky

Veľmi chutná obmena klasických palaciniek s banánom, alebo s tekvicovým pyré, ak máte chuť vyskúšať niečo iné! Jemné, presne, ako majú palacinky byť a netreba k tomu ani to vajce. Ľan zaručí, že sa to pekne spojí a bude držať pokope aj takú veľkú palacinku.

Prísady: 

Počet porcií: 4 palacinky, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 7 minút

  • 1 šálka pohánkovej múky
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 1 zrelý rozpučený banán
  • 2 pl xylitolu
  • 1 pl čerstvo pomletého ľanu
  • 1/4 čl vanilky
  • marhuľový lekvár, alebo datľový sirup navrch

Postup: 

Okrem lekváru zmiešame všetky prísady v miske. Metličkou spolu všetko premiešame a pár minút necháme postáť, nech zmes trochu zhustne.  Na horúcu teflónovú panvicu (netreba olej) vylejeme palacinku. Keď ide odlepiť po pár minútach, pretočíme na druhú stranu, necháme ešte 1-2 minúty a vyberieme. Vylejeme ďalšiu palacinku, až kým sa nám minie cesto. Potrieme domácim lekvárom, alebo datľovým sirupom.

Tip

Ak máte chuť na domáci slivkový lekvár a máte sušené slivky doma, tu je veľmi jednoduchý recept. Na niekoľko hodín namočíme sušené slivky do vody, zlejeme vodu a zmixujeme dohladka na lekvár. Ak máme potrebu dosladíme datľovou pastou, xylitolom, či kokosovým cukrom. V chladničke vydrži 2-3 dni. Ideálne spraviť množstvo, ktoré hneď zjete.

Ak nemáte poruke banány, môžete ich zameniť za tekvicové pyré (čerstvo uvarená a zmixovaná maslová tekvica) a bude to famózne.

Dobrú chuť!

Makaróny so syrovou omáčkou

Keď som ako dieťa žila v zahraničí, bol tam veľmi populárny mac and cheese. Makaróny s veľkým množstvom teplého tekutého syra. Obrovská lahoda, boli by sme to jedli na obed aj večeru. Ale kedže je to dosť mastné jedlo, mali sme to povolené tak raz za mesiac. Keď sme sa vrátlili na Slovensko, úplne sme na to zanevreli, lebo tu nič také nebolo. Po rokoch sme si na neho spomenuli a skúsili sme ho nejak vylepšiť a napriek tomu, že naše deti netušia, čo je mac and cheese, im táto jednoduchá a rýchla večera veľmi chutila.

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút

  • 500g kukuričných kolienok
  • 1 čl soli

Syr:

  • 1 sladký zemiak
  • ½ šálky lahôdkového droždia
  • 1 cibuľa
  • ½ šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 1 pl olivového (alebo slnečnicového oleja)
Makaróny so "syrom"

Postup:

Dáme variť cestoviny do vriacej vody a soli. Kukuričné sa varia okolo 10-12 minút. Medzitým na panvici opražíme cibuľu s olejom. Uvaríme celý sladký zemiak, ošúpeme a zmixujeme s ostatnými prísadami vo výkonnom mixéri dohladka. Zvládne to dobre aj ponorný mixér. Ak chceme tekutejší syr, pridáme viac vody, ak chceme tuhší, dáme menej vody. Hotové kolienka zlejeme, premyjeme studenou vodou, tak sa nebudú lepiť a premiešame so syrom a môžeme nakladať.

Tip

Ak máte radi cesnak, spolu s cibuľou ho opražte na panvici. Sladký zemiak sa dá takisto nahradiť maslovou tekvicou (treba ju ošúpať). Ak chceme ešte krémovejšiu chuť, tak vodu nahraďte rastlinným mliekom (sójové, ovsené, špaldové, mandľové).

Dobrú chuť!

 

Adzuki fazuľa à la tabouleh

Máme radi strukovinové šaláty, u nás ich robíme veľmi často, hlavne v prechodných obdobiach jar a jeseň, kedy sa nám už žiada aj čerstvý šalát, ale ešte sa aj poriadne najeme. Kedže však teraz máme stále k dispozícii kučeravý kel, ktorý aj keď vonku mrzne je čerstvý, tak tento šalát jeme aj v zime. 

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 15 minút

  • 1 1/2 šálky uvarenej adzuki fazule
  • 1 šálka uvareného bulguru (alebo pšena pre bezlepkovú alternatívu)
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 paradajky
  • 1/2 cibuľe (v sezóne mladej cibuľky)
  • 1/2 čl sušeného koriandru
  • soľ na dochutenie
  • 1 šálka nakrájaného šalátu (špenátu, ľadového, frisée)
  • 1 sladký zemiak ošúpaný a nakrájaný na kocky

Zálievka:

  • 1/4 šálky balzamikového octu
  • 1 čl olivového oleja
  • 2 pl lahôdkového droždia
  • 1 čl horčice
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Večer predtým namočíme fazuľu. Na druhý deň scedíme, dáme do hrnca a varíme s vodou so soľou približne 1 hodinu. Zapneme rúru. V inom hrnci dáme variť bulgur s dvojnásobným množstvom vody a trochou soli, keď zovrie stíšime plameň a po 7 minútach vypneme a necháme dôjsť. Nakrájame na kocky ošúpaný sladký zemiak  a nakrájanú cibuľu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15 minút. Sladký zemiak sa veľmi rýchlo upečie, či uvarí, preto mu stačí len pár minút. Medzitým nakrájame paradajky, cibuľu. Keď je všetko hotové, zmiešame spolu a nachystáme si zálievku. Vo vyššom pohári zmiešame všetky prísady na zálievku. Na pokrájaný šalát dáme tabouleh a polejeme zálievkou.

Adzuki fazuľa a la tabouleh

Tip

Ak nemáte dobrý zdroj paradajok, môžete vynechať. V sezóne namiesto cibule môžete použiť čerstvú mladú cibuľu. Bulgur môžete sčasti zameniť za quinou, my väčšinou robíme takýto mix obilnín, napríklad amarant sú malilinké guličky, ktoré zmiešame s bulgurom, či pšenom a tak varíme. Tieto obilniny sa varia rovnako a tak ich podľa chuti a domácich zásob miešame. Amarant je veľmi výživný a tak väčšinou prisypem tak 2-3 polievkové lyžice do hrnca.

Dobrú chuť!

 

Zeleninová polievka s domácimi knedličkami

Domáce knedličky môžete pridať do akejkoľvek polievky, sú hotové veľmi rýchlo. Ak máte chuť na farebné knedličky, časť polievky zmixujte s vodou najemno a nechajte trochu vychladnúť. Namiesto vody s múkou primiešajte len túto zmixovanú polievku a potom nasádžeme, ako je popísané nižšie v recepte. Výsledok budú zelenkavé knedličky. Deti zvyčajne knedličky majú veľmi radi, aj toto je jeden spôsob, ako dostať do nich viac zeleniny.

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút

  • 1/2 menšieho hokaida
  • 2 šálky čerstvých alebo mrazených fazuľových lúskov
  • 1 šálka polohrubej špaldovej celozrnnej múky
  • 2 1/2 šálky vody
  • 1/2 čl čiernej soli
  • 1 čl kurkumy (čerstvej alebo sušenej)
  • štipka mletého čierneho korenia
Zeleninová polievka s domácimi knedličkami

Postup:

Vo väčšom hrnci uvaríme na kocky nakrájané hokaido a fazuľové lúsky s 1/2 čl soli, korením a s 2 šálkami vody. Kým sa varí zelenina, nachystáme domáce knedličky do polievky. V menšom hrnci dáme zovrieť asi liter vody s trochou soli. V menšej miske zmiešame múku s trochou soli a 1/2 šálky vody. Vznikne taký malý tuhý bochník, ak treba pridajte ešte trochu vody. Keď v menšom hrnci začne vrieť voda, nasádžeme knedličky. Necháme ich pár minút prevrieť a precedíme. Keď je polievka hotová, naložíme do tanierov a pridáme knedličky podľa chuti.

Tip

Špaldovú múku vieme ľahko zameniť za bezlepkovú (ovsenú, kukuričnú) ak potrebujete. Prípadne si spraviť knedličky z kukuričnej krupice a máte takisto bezlepkové knedličky.

Dobrú chuť!