;

Bezlepkový quiche

Bezlepkový vegan quiche

Quiche je náš hit tejto zimy. Nedávno sme objavili recept na fejsbuku nášho obľúbeného vegánskeho doktora Gartha Davisa, čo napísal Proteinoholika (pre nás jedna z prevratných kníh, ak nemáte, vyjde v apríli, tu je odkaz, vrelo oporúčame obaja!) a tak sa nám zapáčil, že ho robím pravidelne. Mám na to jeden veľmi dobrý fígeľ a ten je, že namiesto štandardnej porcie zeleniny na polievku, dám do hrnca 2 krát také množstvo a mám polovicu quichu hotovú. To, že jeme tú istú zeleninu ako polievku a potom ako druhé vôbec nevadí, lebo je to inak dochutené, iná konzistencia, a tak máme pocit, že jeme niečo úplne iné. A vlastne sa tak narveme zeleniny a ešte raz zeleniny. Dokážeme toho zjesť fakt veľa. My štyria zjeme celý plech. A najlepšie na tom je, že ani po takejto prežieračke neodpadnem na gauč odfukovať, že teraz musím tráviť. Takže za nás úplna tutovka, jednoduché, bezmúčne jedlo, plné živín a dá sa spraviť na veľa spôsobov. Obmieňame zeleninu, raz dáme natrúhané tofu, inokedy šampiňóny, minule som dokonca pridala zmixovanú fazuľu. Zabudla som ju dať do polievky, tak som ju šupla do quichu a teda opäť  sme ho na posedenie zjedli.

Kyslá kapusta je naša obľúbená príloha. Na jeseň Peťo natlačí plný sud a do jari chrúmeme všetci štyria kyslú kapustu. Podotýkam, najmenší s tým cez mlieko nikdy nemal žiadny problém, vlastne ani jedno dieťa netrápili žiadne bolesti bruška, či koliky. Tým som si len potvrdila, že dobrý základ rastlinnej stravy v tehotenstve a potom žiadne nadúvacie jedlá nie sú problém.

 

Prísady:

(celý plech 4-6 porcíí)

  • 3 veľké zemiaky
  • 4 šálky uvarenej zeleniny (čo je v sezóne, hokaido, mrkva, cvikla, cibuľa, brokolica, cesnak…)
  • 1 lahôdkové či iné tofu alebo 5 šampiňónov
  • 1 hummus 100g (používam od luntera)
  • 3 PL lahôdkového droždia
  • 1/2 PL mletej sladkej papriky
  • 1/2 ČL mletej rasce (niekedy zamením za rímsku)
  • 1/2 ČL kurkumy
  • soľ na dochutenie
  • kokosový olej na vymastenie (alebo aj nie)

 

Postup:

Najprv nastrúhame zemiaky. Dáme ich na plech a dáme zapiecť na 10-15 minút. Zatiaľ si nachystáme vrchnú vrstvu. Zmiešame uvarenú zeleninu, ku ktorej pridáme ostatné prísady a premiešame, prípadne dochutíme rascou, soľou. Potom plech vyberieme a upečené nastrúhané zemiaky dáme vrstvu nachystanej zmesi a posypeme mletou sladkou paprikou. Dáme zapieť na 15-20 minút zhora aj zdola.

Podávame s kyslou kapustou a vegánskou majonézou.

 

 

Tip

U nás je to veľmi častý obed, ktorý si varíme hlavne cez víkend a tak máme mnoho obmien. Skúšali sme ho aj so sušenými nakrájanými paradajkami, keďže teraz v zime paradajky nekupujeme a bolo to vynikajúce. Alebo k uvarenej zelenine pridáme strukovinu, napríklad červenú šošovicu, alebo fazuľu a zas má quiche trochu inú chuť. Už sme ho robili asi na 20 spôsobov a vždy nám chutil.

Prípadne na to dať postrúhaný vegánsky syr!

Ako príloha nám síce najviac chutí kyslá kapusta, ale minule sme robili kapustový šalát s mrkvou a vegan majonézou (zvaný coleslaw) a bol to veľmi dobrý nápad.

Dobrú chuť!

Bezlepkový vegan quiche

Vegánske maslo

Vegánske maslo

Už dlhšie som rozmýšľala nad vlastne vyrobeným maslom. Hlavný dôvod je palmový tuk, jeho stuženie. Už dlho počúvam, ako kvôli palmovému tuku hynú orangutany pri klčovaní lesa. A potom som sa dočítala, ako sa tento palmový tuk upravuje. Tekutý tuk ľahšie podlieha oxidácii. Chceme, aby mal dlhšiu životnosť, ostal pri izbovej teplote v tuhom stave, neroztopil sa a dobre sa rozotieral, toto všetko je veľmi dôležité pre potravinársky priemysel. A preto tieto tuky hydrogenujeme. Pomocou hydrogenácie vzniknú transmastné kyseliny. K hydrogenácii tukov sa používa vysoká teplota a kovový katalyzátor, čo prinúti atómy vodíka dostať sa späť k atómom uhlíka v reťazci mastných kyselín. Pri procese hydrogenácie vzniká pre naše telo neprirodzený a nevhodný tuk, takzvané trans-mastné kyseliny. Čo však sa však veľmi nepropaguje sú negatívne účinky na zdravie. Tieto trans-tuky náš organizmus nevie stráviť, upchávajú naše cievy a tak zvyšujú cholesterol, zápal v tele, vedú k srdcovo cievnym chorobám, infarktom, cukrovke, sú stimulátorom aterosklerózy, degeneratívnych ochorení buniek a niektorých druhov rakoviny, prispievajú k obezite, artritíde.

Trans-tuky pochádzajú z troch hlavných zdrojov:

  • priemyselná hydrogenácia (stužovanie) olejov (pri výrobe tukových nátierok a tukov na pečenie)
  • zahrievanie a praženie olejov pri vysokých teplotách
  • bakteriálna transformácia nenasýtených mastných kyselín v bachore prežúvavcov, napr. kráv a oviec (tieto kyseliny prechádzajú do tuku, mäsa a mlieka)

A tak sme vylúčili časom aj musli (vymenili sme za domáce), vylúčili sme vegánsku nutelu, pre istotu všetko, čo obsahuje palmový tuk. Napriek tomu, že je to chutné, my karcinogény nejeme, a tak mi neostalo nič iné, len vymyslieť náhradu. A podarila sa mi celkom skvelá. Navyše sme ju vyrábali spolu s deťmi, takže o to väčšia zábava. Hlavne pre nich. Namiesto 3 minút nám to trvalo asi 10, ale spokojnosť detí je na prvom mieste. Navyše, to maslo som robila pre nich. My sa nikam neponáhľame, my máme moooore času. Sem tam ho vlastne až toľko nemám, keď chce najmenší cucať, alebo ísť spať. Ale to som sa naučila za pochodu menežovať.

Takže späť k maslu. Toto maslo som minule zabudla skryť do chladničky, keď som ho natierala na lievance a aj po hodine držalo pekne pokope. Rozotiera sa tiež výborne, takže milovníci masla, vyskúšajte! Použili sme kokosový olej, ryžové mlieko, slnečnicový lecitín (aby to lepšie spolu držalo), kurkumu, soľ, jablčný ocot a olivový olej. Nachystať si treba ešte nádobu, v ktorej budeme maslo podávať, ponorný mixér a ide sa na to!

 

Prísady:

(cca 100g masla)

  • 1/2 šálky kokosového oleja
  • 1/4 šálky ryžového mlieka
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL jablčného octu
  • 1 ČL slnečnicového lecitínu (alebo psyllia, no nemusí byť)
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/4 ČL soli

 

Postup:

Všetky prísady dáme do nádoby a ponorným mixérom zmixujeme do hladka. Vylejeme do nádoby a dáme do mrazničky na hodinu. Čítala som, že je dôležité dať maslo do mrazu, aby sa čím skôr schladilo, že potom má takú krémovú chuť.

Vegánske maslo

Tip

Slnečnicový lecitín môžete zameniť za psyllium, alebo vynechať, nemyslím si, že je to kľúčová prísada. Ešte sa to dá vylepšiť lahôdkovým droždím, to vyskúšam nabudúce.

Lievance

Čučoriedkové lievance

Nielen v zime máme radi na raňajky niečo teplé a sladké. My tieto po našom palacinky ľúbime po celý rok a jeme ich takmer denne. Postupne sme vylepšovali recept na palacinky, aby to nebola len múka a voda, na niečo výživné a zároveň veľmi chutné. A tak sme sa dopracovali k týmto lievancom. Voláme ich palacinky, ale časom sme z praktických dôvodov pri jedení prešli na menšie a hrubšie lievance, jeme ich rukami. A zistili sme, že hrubšie sú ešte chutnejšie. Lievance pre celú rodinu trvajú dokopy 10 minút, takže som ochotná tomu venovať čas. Lebo ono to niekedy nie je sranda, deti sa zobudia hladné. Vtedy ich odkážem na vodu. Každý musí vypiť plný pohár vody, a keď o chvíľu zas prídu, že sú teda ozaj hladní, tak rozlepím obe oči, vstávam, vyberám panvicu, vločky, semienka a začínam mlieť. Niekedy je to aj o 6:00, ale hlad je hlad a deti treba nakŕmiť. Ak by ma prosil Peťo, asi by som ho poslala vypiť ďalší pol liter vody. I keď, už sa mi stalo, že som ich chystala pre Peťa o 5:30 ráno, lebo šiel veľmi skoro do práce a nechceli sme, aby mal tatinko prázdne bruško. Keby však táto procedúra mala trvať polhodiny, tak sa na to asi vykašlem a šupnem všetkým chleba s maslom. Ale kedže je to rýchle, a teda neporovnateľne výživnejšie, tak lievance u nás robíme takmer denne.

Jedna z hlavných prísad okrem ovsených, či pšenových vločiek je sezam a ľan. Používame hlavne nelúpaný sezam, kvôli vyšším výživným hodnotám. Sezam dodá tomu výbornú chuť, vďaka vysokému obsahu karoténu v kombinácii s vápnikom, horčíkom, zinkom, je vynikajúci na oči, sliznice, kožu, nechty a vlasy. Je veľmi prospešný pri prevencii a liečbe zlomenín kostí, osteoporózy, chrbtice, zubov. 

Čierny sezam nie je o nič menší favorit. Obsahuje vápnik, horčík, železo, meď, mangán, selén, fosfor a zinok. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, A, D, C. Podiel vitamínu E obsiahnutého v čiernom sezame sa považuje za najvyšší zo všetkých potravín rastlinného pôvodu. Ten podporuje správne delenie buniek, jeho dlhodobé užívanie neutralizuje hromadenie voľných radikálov a oddaľuje tak proces starnutia. V najväčších čínskych spisoch Materia Medica sa uvádza, že jedenie čierneho sezamu môže po 100 dňoch vyliečiť chronické ochorenia, zlepšiť pokožku, po 2 rokoch zvrátiť šedivenie, po 3 rokoch pravidelnej konzumácie umožniť nárast zubov. Semienka čierneho sezamu podľa čínskej tradičnej medicíny harmonizujú obličky, pečeň, pľúca, slezinu, tvoria krv, preto sa tak odporúčajú pre deti a tehotné ženy. Vďaka vysokému obsahu vápnika dobre vplýva aj na hustotu kostnej drene a srdcovo cievne ochorenia, chudokrvnosť pre svoj vysoký obsah železa. Meď je nutný pre aktiváciu enzýmu na tvorenie kolagénu a elastínu, čo poskytuje štruktúru a elasticitu pre kosti a väzy. Sezam sa tiež odporúča podporne užívať pri zápalových ochoreniach artritídy. Vďaka svojmu vyváženému zloženiu sú sezamové semienka vhodné pre dojčiace matky, športovcov a ťažko pracujúcich.

A potom pridávame ešte ľan. Denná dávka 1-2 polievkové lyžice mletého ľanu veľmi efektívne znižuje cholesterol, má antioxidačné a antitrombotické účinky, čiže ideálne ako prevencia a liečba aterosklerózy a ischemickej choroby srdca. Ďalej ako prevencia a liečba rakoviny, cukrovky typu 2, autoimunitných ochorení vďaka alfa-linolénovej kyseline, lignanov, flavonoidom, horčíku, kyseline listovej, vitamímu E. Má priaznivý vplyv na hygienu hrubého čreva (nie je to návykové laxatívum) a udržanie probiotickej mikroflóry hlavne vďaka vláknine a polyfenolom. Vitamín E z ľanového semena má formu gama, ktorá je veľmi účinná v prevencii rakoviny (prostata, prsník). Hnedý ľan striedame so zlatým.

Takisto dôležité sú pre nás aj superpotraviny, ktoré v podobe škorice, klinčeku, zázvoru, prášku maca a moringa pridávame tiež.

Tak už viete, prečo tam dávame všetky tieto prísady a teraz poďme na ten parádny recept.

Prísady:

(15 lievancov)

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1/2 šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok
  • 1/4 šálky xylitolu
  • 3/4 šálky vody
  • 3 PL pšenových vločiek
  • 3 PL sezamu
  • 1 PL ľanu
  • 1 PL čierneho sezamu
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL maca prášku
  • 1 ČL moringa prášku
  • 1/4 ČL mletého klinčeku
  • štipka mletého zázvoru

 

 

Postup:

Všetky suché prísady (vločky a semienka) postupne pomelieme na kávovom mlynčeku a dáme do misky a premiešame. K tomu pridáme vodu a poriadne miesime, aby bolo cesto hladké a vláčne a na záver pridáme čučoriedky. Chvíľu necháme odstáť, zmes stuhne, ak je zmes veľmi tuhá, ešte prilejeme trochu vody. Rozohrejeme panvicu s trochou sezamového oleja, naberieme 1 PL hmoty a dáme na panvicu. Po chvíli pretočíme na druhú stranu a podávame.

Čučoriedkové lievance

 

Tip

Semienka obmieňame, sem tam pridáme lúpané konopné semienko, či chia, no sezam je náš každodenný spoločník. Olejnaté semená melieme tesne pred použitím, aby nezoxidovali.

A sem tam si robíme aj takúto palacinkovú tortu. Medzi palacinky (lievance na celú panvicu) dáme slivkový lekvár a polejeme čokoládovou polevou.

Dobrú chuť!

Jednoduché mexické fazule

Veľmi obľúbený recept len v rastlinnom prevedení, kto ochutnal ešte neoľutoval. Ideálne s čerstvými paradajkami, ale v zime skôr používame pasírované paradajky, alebo prípadne zmrazené, ktoré prelejeme vriacou vodou a ošúpeme. 

Prísady:

Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút (s chystaním vopred)

  • 1 šálka uvarenej fazule
  • 1 šálka neuvarenej ryže (alebo inej celozrnnej obilniny)
  • 1 červená cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku (ak používate)
  • 1 červená paprika
  • 150 uvarenej kukurice (polovica sáčku mrazenej kukurice)
  • 1 čl rímskej rasce
  • štipka čierneho korenia
  • 1/4 čl mletej údenej papriky
  • 1/2 čl soli
  • 1 šálka posekaných paradajok (v zime pasírované paradajky)
  • 5 pl pasírovaných paradajok (alebo paradajkovej omáčky)
  • 1 pl ďatlového sirupu (alebo iného sladidla)
  • 1 pl slnečnivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • hrsť petržlenovej vňate

Postup:

Večer predtým namočíme fazuľu do vody. Použite farebnú, bielu, strakatú, akú máte radi. Ráno vodu zlejeme a v novej vode varíme so soľou, až kým zmäkne. Keď strukoviny namáčame, uvarí sa skôr a pri namáčaní sa vyplavia lektíny.

Obilninu uvaríme so soľou v pomere 1 šálka obilniny ku 2 šálkam vody. Dáme zovrieť a znížime plameň, kým sa všetka voda vstrebe a potom vypneme a necháme dôjsť. Medzitým si nachystáme mexické fazule.

Na panvici opražíme na 1 pl slnečnicového oleja cibuľu a cesnak, papriku, soľ a korenie. Po pár minútach pridáme ostatné suroviny, ako paradajky, pasírované paradajky, kukuricu a ďatlový sirup. Povaríme pár minút, kým sa uvarí kukurica. Keď servírujeme posypeme petržlenovou vňaťou a premiešame.

Tip

Ak máte veľa sušených paradajok, môžete si nachystať paradajkovú omáčku namočením sušených paradajok na 1-2 hodiny a zmixovať s vodou na pyré.

Dobrú chuť!

Spolužitie s všežravcom

Od plánovania k činom

V roku 2002 som spoznala Peťa a odvtedy spolu bývame. V tom čase som už bola vegetariánka a postupne som do dvoch rokov prešla na čisto rastlinnú stravu, vegánstvo, a tak sa stravujem dodnes. To znamená, že som vylúčila vajcia, mlieko, syry, jogurty… jednoducho nič živočíšne v mojom jedálničku nezostalo. Peťo však konzumoval všetko, najradšej klobásky, spišské párky a podobne. Ako to teda prebiehalo u nás doma?

Zo začiatku mi varenie Peťových klobások neprekážalo, vyčlenili sme im jeden hrniec a dosku na krájanie. Priznám sa však, vôbec mi to nevoňalo, skôr naopak. Na rastlinné potraviny sme mali druhú dosku na krájanie a iný hrniec. Nepamätám sa, že by som mu niekedy na to veľmi frflala, ale určite by som si bola priala, aby sa hneď stal vegánom. Aj som mu to jemne naznačovala, ale nič sa počas 13 rokov nezmenilo. Aj keď časom si prestal tie klobásky kupovať, ostali však salámy, či parížsky šalát. Sem-tam som mu to šla kúpiť aj ja. Bolo to dosť zvláštne stáť pri tom mäsovom pulte, ale čo by som neurobila pre môjho milovaného Peťka. Mimo domu si dal čokoľvek, ja som si stále varila čisto rastlinnú stravu, sem tam ochutnal a dokonca aj pochválil. Variť sa nám dva typy jedál doma nechcelo a tak sme doma zrazu obaja jedli čisto vegánsky. Išlo to nejak postupne, tým, že mu to chutilo a nechcelo sa mu chystať si svoje, tak si dal to, čo som navarila ja. Raňajky vyzerali rovnako ako predtým, akurát nátierka bola z tofu a sojanézy, praženica takisto rastlinná a dokonca chutnejšia. Keďže sme v tom čase bývali s mojimi rodičmi, tak sa pridali k rastlinným raňajkám cez víkend aj oni. Tatko prestal tiež kupovať salámy, či tresku a natieral ostošesť na rožky tofu nátierku. Prešlo to nejak postupne, na Peťa som rozhodne netlačila. Nasilu som to skúšala s cvičením a nemala som absolútne žiadny úspech a Peťo ma vedel perfektne odpinkať, takže som to časom vzdala.

Pamätám sa, ako sme boli s kamarátmi na husacine a prosila som Peťa, či by si mohol nedať tú pečienku, ale až potom to mäso, ak už teda musí. Snažila som sa mu čo najlepšie opísať, že pečeň je filter a síce je to chutné, ale tak vlastne zje ten najhorší odpad… a Peťo si ju nedal. To bol veľký pokrok. Tú pečienku myslím, mäsom sa potom natlačil do popuku. Ja som bola na tom najlepšie, vynikajúce lokše s dusenou kapustou na oleji a vôbec mi nebolo ťažko, ako každému pri stole.

Zrazu som si všimla, že ani salámy už Peťo nekupuje…hm, zaujímavé. Mimo domu jedol však stále klasické menu, výživná hodnota podľa mňa nula, ale ja som si to do brucha nedávala, takže som mu to nekomentovala. Pár zmien prišlo, keď sme už neboli sami. Dohodli sme sa, že doma budeme mať len to, čo môžu jesť aj naše deti a keďže deti sa stravujú rovnako ako ja, teda čisto rastlinnou stravou, nič iné u nás doma nie je. Potom Peťo jedného dňa prišiel, že on skúsi teda to vegetariánstvo. Skoro som odpadla. A ozaj, dal sa na to. Povedal, že by sa stal aj vegánom, ale nechce sa mu zisťovať, či je v cestovinách, či polievke vajce alebo mlieko a tak zatiaľ skúsi takto, len bez mäsa. Keď som sa ho po čase pýtala, prečo sa na to dal, odpovedal, že nevie.

Buď špinavý, jedz čisto

Rok aj niečo to trvalo a potom minulý rok, keď sa nám narodilo tretie bábätko sa Peťo dal na čisto rastlinnú stravu a stravuje sa tak dodnes. Prečítal si knihu Moja cesta k ultra (Finding ultra) od Richa Rolla a to bolo spúšťačom pre jeho odklonenie sa od jeho doterajšej cesty.

Je to neskutočná zmena, úplne všade. Predtým, keď sme šli niekde na obed, ja som bola tá, čo som sebe a deťom zisťovala, čo je v akom jedle. Teraz? Sme na to dvaja, taká úľava, viem, že to Peťa neobťažuje, lebo aj on sa chce najesť, tak prácne zisťuje, či sa zelenina varí na oleji a nie na masti, alebo či do ryže ide maslo a podobne. Do reštaurácie ideme asi 3 krát do roka, keď sme v Tatrách, ale aj tak je to super, že sme aj pri tomto na jednej vlne. Alebo pri nákupoch. Keďže si Peťo rád dá nejakú mňamku, tak odušu študuje zloženie a nie je to len na mne.

Peťo ako vegán

Potom sa k tomu pridalo zľutovanie nad zvieratami. Najprv to bolo čisto zo zdravotného hľadiska, že nebudeme sa tlačiť niečím, čo vieme, že nám blíži. A potom sme identifikovali, že to, čo nám robí zle, sú živé tvory, ktoré zomierajú, lebo my máme na ne chuť. Vieme, že bez nich prežijeme, už aj svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala prehlásenie, že dobre zvolená vegánska strava je vhodná pre deti aj dospelých. Načo teda spôsobovať utrpenie, keď to nie je nevyhnutné. I keď, ja som prestala jesť zvieratá, keď som videla video, v akých podmienkach žijú zvieratá. Ako tam s nimi zaobchádzajú a v ten moment pre mňa prestalo mäso ako potrava existovať. Nedávno som si k svojim dvom bodom prečo nejem nič živočíšne, pridala tretí. Pozerala som film Cowspiracy, dokument, kde som sa dozvedela, že je to pre planétu čistá katastrofa. Skleníkové plyny (áno zvieracie prdy) ju ničia a potrava, ktorou sa kŕmia zvieratá zaberá 18-krát viac miesta, ako plocha, kde by rástlo obilie a zelenina, ktorú by sme priamo jedli my, ľudia. Jednoducho na našej planéte nie je toľko plochy, aby sme boli mäsožravci. Zaujímavé, nie? Toto som donedávna vôbec netušila.

 

A tak sme sa dopracovali spolu sem. Minule mal môj brat meniny. Hovorím Peťovi: „Kúpime mu nejakú figaro čokoládu, to má rád.“ A Peťo na to: „Rozhodne nebudem podporovať mliekárenský priemysel.“ A tak dostal niečo iné. Po čase prišla reč na jedlo na našej svadbe. A Peťo mi na to hovorí, že dnes by sme ju spravili celú s vegánskym občerstvením. Mala som chuť ho vyobjímať. Úprimne, nemyslela som si, že sa jedného dňa ku nám pridá. Bolo to pre mňa nepredstaviteľné. A nielen to. Potom si začal o strave študovať sám a konečne som sa s ním mohla o tom rozprávať a Peťa to aj zaujímalo. Donedávna to bolo tak, keď som už mala úplný pretlak bombastických informácii, porozprávala som mu to, len jeho reakcia bola, akoby som povedala, že zajtra asi bude oblačno. Teraz pri večeri debatujeme o nutričných hodnotách potravín, čo sa deje v tele, keď jeme živočíšny proteín a podobne. Nedávno sme totiž čítali super knihu od doktora Gartha Davisa, Proteinoholik. Po každej kapitole sme si spravili doma besedu. Úplná bomba, svet sa pre mňa začal točiť naopak.

Ďalšia fáza bola, že začal vylepšovať náš jedálniček Peťo. Čožeee? Dávnejšie som napríklad prišla na to, že fluór v zubnej paste je zlá vec, ťažký kov a podobne. Povedala som Peťovi dôvody, prečo chcem vymeniť zubnú pastu a kúpila som inú. Jeho reakcia? „Čo zas musíš meniť?“

Dnes? Vymýšľa zmeny sám. Ako napríklad, bezlepkový mesiac. No nedám sa na takúto výzvu? Jasné, že som sa s ním na to dala. Potom prišla ďalšia výzva, mesiac bez chleba a pečiva. Tiež som sa inšpirovala jeho nápadom a išli sme na to spolu. Peťo ma dokonca predčil v smootičkách. Keď som mu pred dvoma rokmi dala ochutnať moje, zatváril sa kyslo ako uhorka, že toto mu vôbec nechutí. Teraz sa kyslo tvárim ja, že toto neviem vypiť, lebo to nie je sladké a Peťo sa potmehúdsky usmeje a vidím, že sa teší ako malý chlapec, ako sa mu zmenili chuťové poháriky. Sám na sebe si otestoval a vidí, ako viac vládze, schudol 13 kíl.

Zrazu zistil, že má toľko energie, že začal športovať!!!! Prosím???? Ozaj! Roky som ho prosila, nech ide so mnou na korčule, bicykel, do posilňovne. Nie, radšej išiel do krčmy. Ako to vyzerá u nás teraz? V lete sme sa pretekali, kto vstane skôr a pôjde prvý behať! Neverila by som, že sa niekto môže takto zmeniť. Ale vidím, že ak niekto chce, ide to veľmi ľahko. Len musí sám chcieť a potrebuje nájsť spúšťač, ktorý ho bude motivovať ísť za tou zmenou. Každý máme svoju cestu a Peťo sa rozhodol pridať sa k tej mojej ohľadom stravy po 13 rokoch.

Keď sa stravoval klasicky, rešpektovali sme sa, Peťo ma podporoval, veril, že je to zdravšie, ale chuť ho nepustila sa do toho vrhnúť. Donedávna mu rezne voňali, ale už by si ich nedal. Už vie, z čoho to je a čo v tom je a čo nám to robí v tele. Pred pár dňami boli Vianoce a kde tu tie vyprážané rezne a údené bolo riadne cítiť na návštevách. Priznám sa, otváram okná, alebo sa chodím vyvetrať, pre mňa to už  vôňa nie je. Čo ma však pred pár dňami prekvapilo, ako to už ani Peťovi nevoňalo. Prišli sme z jednej návštevy a spýtala som sa ho: „Čo ti dnes viac voňalo, to údené, alebo tie vyprážané rezne?“ A Peťo na to: „Vôbec nič mi tam dnes nevoňalo.“ A pritom vyšiel z prostredia, kde v nedeľu nesmel ten rezeň chýbať, a nechýbal ani na jeho tanieri!

Z tejto skúsenosti som pochopila to, že človek je schopný akejkoľvek zmeny návyku, potrebujeme len byť pripravení sa zmeniť, nájsť si tú správnu motiváciu a potom to už ako sa hovorí, ide samo.

 

 

 

 

 

Plnozrnný chlieb

Sem tam mám chuť na chlieb, ale kedže ja som z môjho jedálnička vyradila múku, tak ma napadlo, že vyskúšam niečo iné. Už dávnejšie mi niekto spomínal, či poznám plnozrnný chlieb, že to je ten bez múky. Hm, chlieb bez múky? To sa ako dá? No a podľa výsledku sa to teda dá a je aj veľmi chutný. Dá sa výborne krájať, niečím natrieť. Pravda je, že je veľmi sýty. Mne chutí samotný, Peťo si na neho natrel syr, ktorý som robila v ten deň (recept čoskoro, je úplne bez tukov a chutí vynikajúco!). Ale späť ku chlebu, vyskúšajte si sami, je fakt rýchly, netreba na neho žiaden kvások, stačia ovsené vločky a semená, či orechy a psyllium (dostať ho v každom bio obchode). My sme si ho včera zobrali so sebou na výlet, keď som šla s deťmi do bábkového divadla a potom na ihrisko. Bol to dobrý nápad, deti boli sýte, mohli sa vyšantiť koľko chceli, nezahnal nás domov hlad. 

Prísady:

(1 bochník)

  • 150 g slnečnicových semien
  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 50 g tekvicových semien
  • 30 g chia
  • 1 PL čierneho sezamu
  • 5 PL psyllia
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 PL datlovej pasty (nemusí byť)
  • 1 ČL himalájskej soli
  • 400 ml vody
Plnozrnný chlieb

Postup:

Všetky suché prísady zmiešame dokopy a potom pridáme vodu, olej a datlovú pastu ak chceme. Necháme v miske odstáť 6-12 hodín. Ja som nestíhala, tak som ho nechala odležať také 4 hodiny a stačilo to. Ide o to, aby sa vytvorila taká hutná mazlavá hmota, ktorá to drží pokope. Potom vymastíme formu na pečenie, vytvarujeme bochník, preložíme do formy a pečieme približne hodinu na 180 stupňoch.

 

Tip

Ochutiť sa dá rascou, či cesnakom, chlebovým korením, čímkoľvek vás napadne. Prípadne sa dá časť semien rozmixovať, aby to bolo jemnejšie. Alebo pridať viac ovsených vločiek a bude sa viac podobať na klasický chlieb.

Dobrú chuť!

 

 

Letná zelenina s bezlepkovými rezancami

Letná zelenina s bezlepkovými rezancami

 

V lete sú naše obedy najfarebnejšie. Zbožňujem leto, lebo k obedu mám vždy aj veľký šalát z čerstvej zeleniny. Po takomto obede mám chuť vyskočiť a ísť niečo robiť. Čo sa mi veľmi hodí pri 3 deťoch, lebo len tak si posedieť a oddychovať ani nie je kedy, takže mi tá energia vždy príde vhod. Je to úžasné, lebo kedysi to bolo naopak. Po obede mi klipkali oči, zaspala by som aj po sediačky. Celkom ma to obťažovalo, že v polovici dňa mám zrazu neuveriteľnú túžbu si ísť hneď po obede ľahnúť. Nezdalo sa mi to normálne. Jedlo by mi malo predsa dodať silu a energiu, nie?  Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla pre celistvú rastlinnú stravu. Mám stále energie na rozdávanie, cítim sa perfektne, denne behám skoro 10 km a to je tiež pre mňa dôkaz, že je to tá najlepšia možná strava pre mňa.

Prísady:

(2 porcie)

  • 1 cibuľa (alebo 1/4 póru)
  • 1/2 menšieho baklažánu
  • 1 mrkva (alebo paprika)
  • 5 pl bielej uvarenej fazule (alebo mungo klíčky)
  • ryžové rezance
  • rezance z čiernej fazule (nemusia byť)
  • 1/2 čl himalájskej soli
  • 1/2 čl kurkumy
  • 1/2 čl mletej papriky
  • 1/4 čl rímskej rasce
  • 1 pl kokosového oleja
  • 1/2 šálky vody
  • 1 pl vegánskej majonézy (napríklad provita nie je sójová a veľmi chutná)
  • 2 šálky čerstvej zeleniny (paradajka, paprika, bazalka, olivy…čo nájdem)

 

 

Postup:

Na teflónovej panvici opražím nakrájanú cibuľu na prúžky, baklažán a nastrúhanú mrkvu, alebo inú zeleninu, čo mám poruke. K tomu pridám koreniny a miešame takých 5 minút, potom k tomu pridáme rezance. My najčastejšie používame ryžové rezance, či rezance z čiernej fazule. Podlejeme asi 1/2 šálkou vody, poriadne premiešame, dáme pokrievku, vypneme a necháme dôjsť tiež takých 5 minút.

Medzitým si k tomu nachystáme čerstvú zeleninu, najradšej mám v lete paradajku, papriku, cukinu, bazalku a občas k tomu zopár olív.

Na tanier naložíme zeleninu s rezancami a k tomu pridáme čerstvú zeleninu s polievkovou lyžicou majonézy.

Letná zelenina s bezlepkovými rezancami

Tip

Zeleninu môžete zameniť za akúkoľvek inú, ktorú máte poruke. Fazuľové lúsky s cibuľou sú tiež vynikajúce, alebo opražená paprika namiesto baklažána, či cukina, akákoľvek kombinácia je veľmi chutná. Na miestnom trhu v sobotu nakúpime veľmi veľa rôznej zeleniny a tú cez týždeň rôzne obmieňam a tak máme stále iné jedlo.

Ak nemám poruke vegánsku majonézu, tak spravím rýchlu zálievku z horčice, lahôdkového droždia , umeoctu a vody.

A sem tam si na to postrúham aj trochu vegánskeho syra (nájdete v každom bio obchode).

Dobrú chuť!

 

Mliečne zuby

mliečne zuby

Na sociálnych sieťach sa často preberajú mliečne zuby. Malé deti majú kazy, demineralizované zuby, štiepia sa im, či majú na nich povlak. Niekedy je až vtipné čítať odpovede na otázky zúfalých mamičiek, ktoré si idú vlasy vytrhať, lebo ich deťom sa kazia zuby. Kúp si túto špeciálnu pastu s fluórom (mimochodom fluór ako ťažký kov je pre telo toxický…), doplniť vitamín D, jesť viac vápnika, alebo drhnúť zuby tri krát denne a vždy po konzumácii ovocia. Navečer nejesť žiadne ovocie. Obmedziť nočné dojčenie alebo v noci umyť zuby! Čože? To by si naše deti v lete mali zriadiť vrecko na oblečení, aby mali kefku stále v ústach a v noci by som im vyplachovala ústa do 10 krát. Fascinuje ma, ako ľudia majú poruke 100 rád, a pritom si o problematike nič nenaštudujú. Nik sa nezamyslí, či nestojí za zmienku vyživiť tie zuby zvnútra, napríklad. Pripadá mi to, akoby som mala na tvári vyrážky a hľadala by som ten najlepší púder, ktorý mi ich zakryje. Namiesto toho, ako im predísť, chceme tie vyrážky len maskovať. Moja vyrážková pleť je už pár rokov ukážková. Mňa totiž tie fasády na tvári obťažujú, pripadalo mi jednoduchšie sa vhodne stravovať a mať pokoj od rôznych moderných vylepšovákov. Len, keď tie vonkajšie opatrenia sú jednoduchšie, začať vyživovať zuby zvnútra nie je pre každého! Navyše kazové zuby naznačujú oveľa hlbší problém so zdravím. Nie sú to LEN zuby. Je to oslabený celý organizmus. Telo je celok, nie sú to len zuby, všetko so všetkým v tele súvisí.

Niekde som čítala, že stav mliečnych zubov súvisí s výživou počas tehotenstva a dojčenia. Mliečne zuby sa tvoria v prenatálnom období. A potom mi to celé docvaklo. Tehotenstvo! To je to kľúčové obdobie, kedy sa formujú zuby zo živín, čo má budúca mamička v tele! Niečo podobné ako pri kolikách, o ktorých som písala nedávno.

Je to celkom logické, sú národy, ktoré si zuby nečistia a majú ich krásne a bez kazov. Kde je potom ten fígeľ? Tieto národy majú však jednoduchú stravu, vo väčšine rastlinnú. A tak ma napadlo, že to asi tým čistením, či pridávaním vitamínov, potieraním kokosovým olejom vôbec nebude. Skôr sa mi pozdáva teória, že to súvisí s výživou zvnútra. Keď mi to fungovalo pri vyrážkach a iných zdravotných problémoch, tak by to mohlo fungovať aj pri zuboch. Lenže to je oveľa náročnejšie, ľudia chcú rýchle a neobmedzujúce riešenia. Je oveľa náročnejšie sa stravovať zdravo, ako si dať zub vyvŕtať, zalepiť niečím a pokračovať v štandardnej strave. Mne pripadá však najjednoduchšie prijímať vhodnú stravu, lebo sa vylieči celé telo. Zuby, pleť, všetko so všetkým súvisí, telo beriem ako celok, takže vhodnou stravou som si zlepšila celkový stav, nielen pleť.

A tak je to podľa mňa aj pri deťoch. Dávno pred otehotnením som sa stravovala čisto rastlinnou stravou, čo najkvalitnejšou. Výsledok číslo jedna je celkom úspešný u oboch detí, najmladší sa na mňa zatiaľ škerí bez zubov. Kedy a ako rástli deťom zuby, som ani netušila. Nemali teploty, sople, nič. Len tak im tie zuby narástli. Jedného dňa som jednoducho objavila v tej malej papuľke zuby, ktoré postupne pribúdali. Hovorím si, náhoda. Možno jednotky. Keď to boli aj dvojky a všetky ostatné zuby, tak som začala rozmýšľať nad tým, ako je to možné. Keď už nestrašili kolikami, lebo tie nás tiež obišli, strašili zubami. Ha, tie vás neobídu, to bola náhoda, veď počkaj. A tak som čakala. U Jarky som sa nedočkala a tak som čakala pri Ondrejovi. Slintal nadmerne, ruky si pchal do rúk asi od narodenia. A čuduj sa svete, ani tu som sa ničoho nedočkala, len zubov. Vlastne ani neviem presne kedy im narástli, lebo som si ich všimla až po čase, keď som myslela, že tam má nejakú bielu vec, čo nešla vybrať.

 

Ďalšie moje pozorovanie súvisí s tým neumývaním zubov. Naše staršie dve deti boli dojčené deň a noc, dokopy asi 4,5 roka. Nič, žiadny povlak, kaz, či bolesť zubov. Ovocie jedia v lete ráno, večer, jednoducho kedy majú na neho chuť. Rozhodne z kefkou za nimi nebehám. Dokonca, Jarka a Ondrej si zuby vôbec nečistia. Ondrej má 4 roky a čistil si zuby asi 2 krát, nemá ani svoju kefku. Fakt nepreháňam. On nevie, čo je to čistenie zubov, kefka je pre neho nechutný predmet, ktorý rozhodne do jeho úst nepatrí. Jarka zubnú kefku má, ale asi len na okrasu, ten zubor na kefke sa jej v obchode náramne páčil. Má 5,5 roka a čistila si zuby tak 10 krát, aj to som možno prehnala. Tak 5 krát sa mi zdá reálny počet. Nechcú si čistiť, nechýba im to a ja ich nenútim. Napriek tomu, majú zuby pekné a bez kazov. Najprv som si myslela, že je to tým, že klasické sladkosti nejeme. Lenže potom mi písali mamy, ktoré deťom žiadne sladkosti nedávali, čistili o sto šesť a aj tak tie deti mali zuby v katastrofálnom stave. A tak z môjho pozorovania zisťujem, že stav mliečnych zubov vôbec nesúvisí s umývaním, či špeciálnou zubnou pastou, či inými doplnkami. S čím však podľa mňa súvisí, je strava matky počas tehotenstva. Odkedy prestali piť materské mlieko, konzumujú čisto rastlinnú stravu, bez cukru a bielej múky. V tomto som neoblomná, lebo informácie ma už nepustia. Trvalé zuby si budujeme zo stravy, ktorú prijímame. A keďže vidím, že nám to všetkým prospieva, nevidím dôvod to meniť, naopak mienim v tom rozhodne pokračovať.

 

Vegánsky perníkový koláč s čokoládovou polevou

Mali sme mať oslavu a kedže sme sa na poslednú chvíľu kvôli počasiu rozhodli , že sa teda bude konať, tak som potrebovala nachystať veľmi rýchlo koláče pre 25 ľudí. Peťo šiel behať, ja s tromi deťmi doma, k tomu sme šli variť kotlíkový guláš (samozrejme vo vegánskom prevedení). Čo teraz? Aký jednoduchý a hlavne rýchly koláč sa dá spraviť? A tak mi prišiel na um tento recept, nemali sme doma ani rastlinné mlieko, len základné prísady a čuduj sa svete, podarilo sa! Nielen, že si návšteva dala slušne po jednom kúsku, ale dali si aj dupľu a ešte ďalšie a aj ho pochválili! Je to koláč zo série “vhodný pre cukrovkárov”, lebo obsahuje agáve! 

Prísady

Koláč

  • 1 a 1/2 šálky hladkej špaldovej múky (zmiešala som asi pol na pol s kukuričnou hladkou múkou -odporúčam!)
  • 1 šálka agáve
  • 1/2 šálky vody
  • 1/2 šálky kokosového oleja
  • 1 čl prášku do pečiva (bez fosfátov ideálne)
  • 1 čl jedlej sódy (z bio obchodu)
  • 1 čl perníkového korenia (sonnentor)
  • štipka soli
  • čerešne (alebo iné sezónne ovocie, ale nemusí byť)

 

Čokoládová poleva

  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1/4 šálky agáve

 

Postup:

Koláč:

V nádobe zmiešame všetky suché suroviny, múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, perníkové korenie, soľ. Potom pridáme agáve, vodu a roztopený kokosový olej a poriadne premiešame. Zmes vylejeme do  formy, pridáme odkôstkované čerešne nakrájané na polovice. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečenie zdola, približne 40 minút. Spravíme test so špajlou, ak je takmer čistá, koláč je upečený. Vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.

Čokoládová poleva:

V miske zmiešame roztopený kokosový olej, agáve a kakaový prášok. Poriadne premiešame ručne, alebo metličkou, kým je to kompaktná hmota, bez hrudiek.

Dokončenie:

Vychladnutý koláč nakrájame a polejeme čokoládovou polevou podľa fantázie. Môžeme ozdobiť posekanými orechami, či sušeným ovocím.

 

Tip

Ak nemáme poruke čerstvé ovocie, dá sa použiť aj džem. Hotový vychladnutý koláč prekrojíme vodorovne na polovicu a na spodnú časť natrieme jahodový, či marhuľový alebo iný džem. Na to položíme horný diel a nalejeme čokoládovú polevu. Dobrú chuť!

Obdobie vzdoru

Naša lekárnička

Pred pár dňami som bola s deťmi na ihrisku. Lukáša som mala v nosiči, Ondrej a Jarka tam liezli, behali, hojdali sa. Boli tam tri mamičky, každá s jedným dieťaťom vo veku asi rok a pol. Boli spolu pri šmykľavke. Upútali moju pozornosť, lebo jedno nechcelo ísť po schodoch, ale po šmykľavke smerom hore. Jeho mama mu to nedovolila a vždy ho zložila. Po niekoľkom raze sa už malý človiečik nahneval, spustil rev a hodil sa na zem. Trepal rukami a nohami. Mamička hovorí ostatným mamám, no vidíš, tu je to pokojné dieťa. Teraz sa pozeraj a povedz, čo mám robiť. Druhá hovorí, no ja odídem do druhej izby a nechám ho. A popri tom, ako sa rozprávali o tom vzdore, tak malý krpec sa po čase postavil a opäť chcel ísť svojou cestou a vyskúšať, aké to je ísť hore šmykľavkou. Ale to ho vždy mama zobrala, pekne mu povedala, že toto nie a zložila ho. A situácia sa opakovala, zas sa hodil o zem, reval a kopal kade tade. Potom sa rozhodol druhý krpec nasledovať prvého krpca, no toho tiež mama zložila a ten tiež kričal a hodil sa o zem. A potom, zrazu mamičky zahlásili, že už toho majú dosť a idú domov. Schmatli deti a posadili ich do kočíka. A to spustili všetky tri deti, ledva sa nechali zapnúť do kočiarov, zjavne sa im tento postup nepáčil. A všetky tri mamy sa svorne zhodli, že to obdobie vzdoru je ťažká vec na zvládnutie, hlavne pre matku, lebo je to teda riadny nápor na nervy.

A pritom, veď tie deti nechceli nič hrozné. Chceli niečo vyskúšať po svojom a nik im to nepovolil. A potom ich zrazu bez upovedomia zobrali domov, nik sa ich nepýtal, či sa už dohrali. Keď si predstavím, že mňa by niekto schmatol, keby som sedela s kamarátkou na džúse a uprostred vety by ma naložil do auta, no tiež by som protestovala a dosť výrazne! Deti sú bezbranné a majú v tomto smolu, sme silnejší, nepýtame sa ich, jednoducho za nich rozhodujeme.

Deti naznačujú od narodenia, čo sa im páči a čo nie. Čo chcú, čo nechcú. A keď rodič ignoruje tieto potreby, dieťa protestuje. Protestuje a protestuje, až ho jedného dňa zlomíme. Dieťa zistí, že na ňom aj tak nezáleží, lebo nik ho nepočúva a to, čo chce, je vlastne nepodstatné, aj tak spraví ten dospelý po svojom.

Keď sa začal napríklad Ondrej obúvať sám, nie vždy trafil pravú topánku na pravú nožičku a ľavú na ľavú. Povedala som mu, či ho to netlačí, že to má naopak. On povedal, že takto je to dobre, tak reku super. Ak si spokojný ty, sú to predsa tvoje nohy, hybaj aj takto. V lete zvykol nosiť Jarkine šatočky, také krásne oranžovo-ružové boli jeho najobľúbenejšie. A nielen doma, chcel ísť tak všade! Prezliekala som ho? Kdeže, aspoň sa mu vetralo, keďže chodil naostro. Keď nejde o život,  nejde o nič. A podľa toho sa snažím fungovať. Podľa nich o život zjavne ide, tak to rešpektujem a nema problema.

Kedysi som neznášala kôprovú omáčku. Darmo by mi niekto hovoril, aké je to zdravé, nechutilo mi to a nezjedla som to. Ale keby ma niekto nútil, a nedal by mi nič iné zjesť, tak verím, že po istom čase by som to zjedla. Akoby sme my dospelí zabudli, aké to bolo byť dieťaťom.

Bola som na seminári Naomi Aldortovej, ktorá sa výchove venuje niekoľko rokov. Na seminári vysvetľovala, ako podľa nej by to mohlo lepšie fungovať. V princípe ide o to, že beriem dieťa ako partnera a nie ako hlúpeho tvora, ktorého treba vychovať. Naomi napríklad hovorila, že na ihrisko chodila kvôli deťom, nie naopak. A tak som to vyskúšala. Prichystala som sa tak, aby sme tam mohli byť aj 4 hodiny. Zobrala som so sebou ruksak, nabalila som jedlo, pitie, náhradné oblečenie. Jednoducho všetko, aby sme mohli byť vonku, koľko budú deti potrebovať. Tuším som si pribalila aj knihu. Čakala som, kým oni prídu za mnou, že im už stačí a ideme domov. Trvalo to neskutočne dlho, ale nakoniec sme odtiaľ odišli ešte v ten deň! Ďalšie razy to trvalo menej, lebo už deti vedeli, že ich nestopnem v polovici hry, ale že oni rozhodujú kedy sa ide preč. Ale aj teraz tam sme stále dosť dlho. Ale ja ako decko som sa tiež potrebovala vybehať, takže tomu rozumiem. Chcem tým však povedať to, že aj deti potrebujú rozhodovať. Čokoľvek sa dá, rozhodujú deti. Vyberajú si oblečenie, dohadujeme sa o výletoch, o obchode a podobne. A ak nesúhlasia, tak sa aj stane, že napríklad obchod vynecháme, ako minule. Zahlásili, že sú unavení, ani javorové lízatko nezabralo ako návnada, tak sme šli domov. Je toho toľko, čo deti nemôžu, aby si neublížili. A tak čo najviac im toho chcem nechať na rozhodovaní, aby vedeli, že na ich názore záleží a sú pre mňa dôležití.

A preto je nám hej. Teraz, keď vidíme ihrisko a nemám čas, lebo sme na ceste niekam inam a máme tam byť v konkrétnu hodinu, tak sa dohodneme, kedy pôjdeme a bez problémov prejdeme okolo ihriska. A svoje slovo vždy dodržím. Alebo ho obídem, že ho deti ani nevidia.

Napríklad minule Ondrej vyberal cestu, kade pôjdeme. Išli sme akurát v čase, keď idú všetci z práce, takže zápchy všade navôkol. A on sa rozhodol, že chce ísť cez Senec, nie cez obchvat, ale chce ísť cez mesto. Reku, dobre, poďme, ale bude tam veľa áut, postojíme si v zápche. Nie, nevadí, ideme aj tak. A tak sme šli cez mesto. Prešli sme asi 300 metrov a už sme stáli v kolóne. Ondrej začal frflať, mama predbehni ich, ja nechcem stáť. Ja mu hovorím, Ojko, cestu si vyberal ty, máme smolu, teraz si to musíme odstáť, nabudúce môžeme ísť cez obchvat a nebudeme stáť v zápche. A takto som musela vysvetľovať celú zápchu, prečo to tak je, že je veľa áut, až sme konečne vyšli z mesta.  A teraz??? Ha, chodíme cez obchvat, ukážem kolónu áut a nik neprotestuje, že tam chce ísť a stáť v kolóne.

Naše deti sa o zem nikdy nehádzali, neručali v obchode, že chcú sladkosť, nemali amok, ani pár krát, ani raz. Jednak televízor doma nemáme a teda nepoznajú z reklám žiadne sladkosti na jedenie, takže to je bezproblémové. S čím to bolo trochu náročnejšie boli pumpy, keď sme niekam cestovali. Tam totiž predávajú hračky. A samozrejme tieto hračky umiestňujú na ceste na toalety, aby si ich deti všimli. Prvý krát som s deťmi stála pri hračkách asi 15 minút a rozprávala som im, ako to nepotrebujeme a prečo. Potom ma vystriedal Peťo, prehováral ich tam ďalších 10 minút. Pripadala nám to ako celá večnosť, ale nakoniec sa dali ukecať a odišli sme bez hračiek a všetci spokojní. Žiadny plač, či ťahanie nasilu preč. Ďalšie prejazdy cez pumpy už boli kratšie a posledná pumpa, čo sme navštívili pred týždňom, bola malina. Jarka išla okolo hračiek a hovorí, aha mama, pozri, čo tu majú. A ja na to, hej vidím, no poď, išli sme sem cikať, hračiek máme dosť, tieto nepotrebujeme. Jarka kývla a šli sme.

Pre mňa je aj veľká výhoda, že pracujem z domu a teda som stále na materskej dovolenke so všetkými tromi deťmi, napriek tomu, že Jarka má už 5 rokov a Ondrej bude mať 4 roky. Deti nemusím stresovať so škôlkou, ranným vstávaním a ponáhľaním sa, aby sme to postíhali a navyše ich nenútim chodiť niekam, kam nechcú. Takto sú spokojní, chodíme po výletoch, keď sa nám chce, keď nie, sme doma a robia, čo chcú.

Áno, občas je to riadna makačka, niekedy už večer nevládzem ani rozprávať, či počúvať, aká som urozprávaná z celého dňa. Ale pri predstave, že som niekde zavretá 8 hodín denne v práci a moje kuriatka stráži niekto cudzí, kto ich tak dobre nepozná, ma strasie. Ja som niekedy ohučaná z 3 detí, ako to môže zvládať vychovávateľka v škôlke, kde ich má trikrát toľko? Koľko krát sa mi stane, že vybuchnem, že sa potom deťom ospravedlňujem, alebo si zopakujeme situáciu ešte raz, lebo prvý krát som nevhodne zareagovala. Ale pri každej situácii sa poučím a snažím sa, aby ten ďalší krát to bolo lepšie.

Naomi Aldortová, čo sa venuje tejto problematike už dlhé roky má na to super návod SALVE, podľa ktorého aj ja postupujem vo vypätých situáciách.

S- (self inquiry) – sebaspytovanie, oslobodenie sa od zbrklých myšlienok

A – (attention) – zameranie pozornosti na dieťa

L – (listen) – načúvanie dieťaťu

V – (validate) – uznanie

E – (empower) – povzbudenie

 

Ten prvý bod bol pre mňa neskutočnou výzvou. Mala som vo zvyku vybuchnúť a trepať dve na tri, popri tom všetkých naokolo pourážať, vrieskať a podobne. Takže zvládnuť tento prvý bod, upokojiť sa a mám vyhraté. Stane sa mi, keď mám toho cez deň ozaj veľa, že tento prvý bod nezvládnem v pokoji, ale skôr zavrčím, už nezvyknem ziapať ako zmyslov zbavená. Alebo sa nadýchnem, vydýchnem, niekedy aj 10 krát a môžem postupovať na bod A, zameranie pozornosti na dieťa.

Zvládnuť svoje emócie je niekedy riadna fuška. Mňa totiž detský hnev a plač iritujú, nemám nervy zo železa, že by som to vybavila tak, že odídem do druhej izby, nech sa dieťa vyplače. Ale povedala som si, že nie som taká, je to len môj návyk a návyk viem zmeniť. A tak dnes je to so mnou oveľa jednoduchšie. Nedupnem si, že musí to byť takto. A tým pádom si nedupnú ani deti a vieme sa dohodnúť. A keď si dupnú deti, viem, že sú unavené a vtedy plním želanie na počkanie so zapnutým turbom a čim skôr ich uložím.

V podstate z mojej skúsenosti vychádza to, že vzdor prichádza, keď vzdoruje rodič. A preto som sa začala meniť ja, spôsob akým  sa rozprávam s deťmi, ako sa k nim správam. Ono to vlastne nie je o deťoch, ale o dospelých. Ak nemá dieťa s kým bojovať, nemá ani prečo vzdorovať.  Niekde som čítala, že netreba deti vychovávať, stačí pekne žiť a dieťa sa pridá. A podľa toho sa snažím žiť a hlavne hrať s deťmi. O chvíľu vyrastú, časom zistia, čo sú to povinnosti, ja chcem, aby sa nezabudli hrať a ostali veselí. A ja sa k nim rada pridám, lebo smiech lieči!